Na stronie przebywa 1 osoba
21 października 2017 17:00 | Aktualności
Przedszkolaki z grupy "Biedronek" w ramach zajęć postanowiły przygotować zimowe przetwory – kiszenie ogórków i kapusty. Po przygotowaniu i umyciu słoików oraz ogórków dzieci przystąpił do pracy w grupach. Każdy miał jakieś zadanie do wykonania; układanie ogórków w słoikach, obieranie czosnku, wsypywanie przypraw, wkładanie kopru , chrzanu , gorczycy oraz przygotowanie zalewy pod bacznym okiem pani. Kolejnym wyzwaniem było kiszenie kapusty. Przystąpiliśmy do krojenia kapusty, tarcia marchewki, przekładania warstwami, solenia , nakładania do słoika i ubijania. Zamknięte słoje umieściliśmy w kąciku przyrody. Po tygodniowym” leżakowaniu” ogórków w słojach przystąpimy do degustacji wykorzystując je do kanapek na śniadanko. Już niedługo będziemy mogli ocenić efekty naszej pracy.