Aktualności

27 października 2019 14:26 | Aktualności

Kiszenie kapusty

“Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi. Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!”

Dzieci z grupy "Jagódek" i "Pszczółek" zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dowiedziały się iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin. Przedszkolaki zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia. Następnie przygotowani do działań, przedszkolaki w mig zabrały się do pracy. Poszatkowaną kapustę wrzucały do przygotowanego w tym celu słoika a także marchew i przyprawy. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Słoje z kapustą został umieszczone w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji. Kieszenie kapusty dostarczyło dzieciom dużo radości.

Przeczytano: 91 razy. Wydrukuj|Do góry

Zdjęcia: